山桃溪杏两三栽 发表于 2014-5-19 15:09:24

《汝喺咁圆心》

《汝喺咁圆心》

汝-----
                      喺阮今生最大嘅守候 ,
                      心有歌千首。
                      呢度,轰轰烈烈唱出喜悦年华。
                      妩媚勾住爱嘅季节,
                      天地万物化为虚有。

汝----
                      喺阮今生最大嘅眷恋 ,
                      情有曲缠绵。
                      呢度,初灯微茫画楼高阁映照。
                      一声轻吟一回首 ,
                      岁月消逝人情留 。

汝----
                      喺阮今生最大嘅奇缘,
                      天有赐慈悲。
                      呢度,阮接受魂中诞生嘅心灵。
                      汝喺炽热咁圆心,
                      睇睇一道靓丽景。

汝----
                      喺阮今生的红尘做伴,
                      魂有作漫游。
                      呢度,策马奔腾共享人世繁华。
                      花草绿树可凋残,
                      汝阮却不再分散。

他年我若为青帝 发表于 2014-5-19 15:14:05

爱的港湾,心灵的家。用炽热的心去拥抱他。

梅景~ 发表于 2014-5-19 15:14:23

沙发是给我留的吗

梅景~ 发表于 2014-5-19 15:15:00

好多字不认识,唉,叹息。

梅景~ 发表于 2014-5-19 15:16:01

喺(复制上来的)嘅(复制上来的),这两字怎么读?

梅景~ 发表于 2014-5-19 15:17:18

冒昧说一句,大众的语言才能让大众接受。

山桃溪杏两三栽 发表于 2014-5-19 15:17:19

梅景~ 发表于 2014-5-19 15:16 static/image/common/back.gif
喺(复制上来的)嘅(复制上来的),这两字怎么读?

沙发非你莫属,我敬茶,谢谢你的亲临,一路有你多好!

暗夜·冷殇 发表于 2014-5-19 15:18:21

为何发方言?

梅景~ 发表于 2014-5-19 15:18:52

一声轻吟一回首 , 岁月消逝人情留 。这两句多好,朴实自然,清澈易懂。

梅景~ 发表于 2014-5-19 15:20:07

暗夜·冷殇 发表于 2014-5-19 15:18 static/image/common/back.gif
为何发方言?

暗夜斑斑能读懂不?
页: [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10
查看完整版本: 《汝喺咁圆心》